Višja sila

Da bom tudi jaz v kontekstu oz. v skladu s trenutnimi vremenskimi razmerami,Featured image vam v ogled priporočam film Višja sila (Turist / Force Majeure).

Višja sila je psihološka drama o počitnicah, tradicionalni družini, odnosu zakoncev, stereotipni vlogi moškega…

»Višja silaNi je več po švedsko – sproži plaz, ki zastavi nekaj zoprnih vprašanj o idiličnosti nuklearne družine, zveličavnosti patriarhalnega reda, samoumevnosti “glavne” moške vloge, banalnosti alfa arogance in varnosti družinskega življenja (kot oblike preživetvenega instinkta in predsmrtne izkušnje), pa tudi o smiselnosti počitnic. Počitnice so stres, skoraj katastrofa. Ljudje se običajno ločijo po vrnitvi s počitnic. Bog – višja sila pač – je očitno ta, ki najbolj dvomi v svetost zakonske zveze.« ZELO ZA
– Marcel Štefančič, jr., Mladina

 

Švedska družina je na smučarskih počitnicah v francoskih Alpah. Po drugem dnevu počitnice se te spremenijo v moro, potem ko je družina priča nenavadnemu dogodku. Med kosilom se sproži plaz, ki je nadzorovan, vendar je videti točno tako, kot da bo plaz zadel v kočo kjer sedijo. To med ljudmi povzroči paniko. V tem trenutku, ko se plaz nezadržno približuje, mož ne poskrbi za svojo družino, ampak v strahu nagonsko zbeži vstran. Izkaže se, da je plFeatured imageaz bil le preplah in je z njimi vse vredu. Vendar pa žena nikakor ne more pozabiti tega, da jo je mož pustil samo z otrokoma. Ta dogodek hoče razčististi sama pri sebi in z možem, a se to zdi nemogoče. Mož namreč ta pripetljaj na začetku povsem drugače razlaga in meni, da žena pretirava. Žena se o dogodku poskusi pogovoriti z njim tudi ob prisotnosti drugih, a vse skupaj izpade samo še huje. Napetost med njima opazita tudi otroka, ki sta v strahu, da se bosta starša ločila. Vendar se mož potem zlomi in pade v nenadzorovan jok ter ženi pokaže svojo šibkost.

Komentar scenarista in režiserja Rubena Östlunda:

“Izkazalo se je – o temi obstajajo znanstvene študije, da se po katastrofi, ugrabitvi letala ali brodolomu, veliko število preživelih loči. Zdi se tudi, da v večini primerov moški ne ravnajo v skladu s pričakovanimi kodeksi viteštva. /…/ Kar je najverjetneje poglavitni razlog za razveze. Zaradi tega sem želel raziskati uveljavljeno predstavo, da mora biti moški zaščitnik svoje žene in družine, družbeni kodeks, ki pravi, da se v nevarnosti ne sme umakniti.”

Featured image

Kako bi ravnali vi?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.