Nas Facebook res dela nesrečne?

Pojavlja se veliko raznoranih študij, ki kažejo na to, kako škodljiva je uporaba socialnih omrežij in kako negativno lahko vpliva preživljanje časa na Instargramu ali Facebooku na naše počutje.

Sama mislim, da ne moremo kar tako posplošiti, da nas Facebook dela nesrečne ali da povzroča depresivnost. Bolje je, če rečemo, da uporaba Facebooka lahko povzroči neprijetne občutke, zavist, žalost…

Raziskovalca Margaret Duffy in Edson Tandoc opozarjata na razliko med dobro in slabo uporabo Facebooka. Ugotovila sta, da tisti, ki uporabljajo Facebook zato, da ostanejo v stiku s prijatelji in družino ali da delijo pomembne dogodke iz svojega življenja, ne trpijo za simptomi depresivnosti, ki bi lahko bili povezani z uporabo tega socialnega omrežja.

Vendar pa to ni edino za kar ljudje uporabljamo Facebook. Featured imageTisti, ki  veliko časa porabijo samo za pregledovanje slik in dogodkov svojih prijateljev na Facebooku in potem primerjanjo svoje življenje z njihovimi, pogosto doživljajo zavist. Na primer, slike vaše nekdanje sošolke z dopusta na Havajih? Verjetno v vas vzbudijo malo zavisti in to lahko potem vodi k občutkom depresivnosti.

Študija na univerzi Michigan iz leta 2013 je pokazala, da je uporaba Facebooka povezana z upadom v splošnem občutku sreče –  vendar se je pokazalo, da je bila študija metodološko pomanjkljiva. Bolj verjetno je šlo za to, da je ravno primerjanje z ostalimi povzročilo padec v razpoloženju.

Zato je zelo pomembno, da se uporabniki Facebooka zavedamo, da je podoba, ki jo vidimo na Facebooku ustvarjena. Motivacija za uporabo socialnih omrežij je velikokrat  ustvarjanje pozitivne javne podobe samega sebe, kar pomeni, da veliko uporabnikov objavlja samo pozitivne trenutke iz svojega življenja in se prikazuje v dobri luči. Delež ljudi, ki na Facebooku delijo tudi poraze, slabe izkušnje, neprijene občutke, je veliko manjši.

Če se tega zavedamo, je manj verjetno, da se bomo ob preživljanju časa na Facebooku slabo počutili in občutili zavist. Če se vam zdi, da ste zaradi uporabe Faceboka bolj nesrečni, ni nujno da ga popolnoma nehate uporabljati, ampak samo zavestno spremljajte čas, ki ga preživite na Facebooku.

Vir: http://www.npr.org/blogs/alltechconsidered/2015/02/04/383775091/does-facebook-cause-depression-depends-on-how-you-use-it

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.