Sedem navad zelo uspešnih ljudi

Verjetno si vsak želi biti uspešen na nekem področju. Featured imageZa uspeh pa je potrebno določeno vedenje, ki do uspeha pripelje in ga tudi vzdržuje.  Stephen Covey je v svoji knjigi Sedem navd zelo uspešnih ljudi razkril vzorce vedenja oz. navade, ki jih je prepoznal pri zelo uspešnih osebah.

1. Bodite proaktivni: As human beings, we are responsible for our own lives.

Posameznik je lahko v življenju odziven ali proaktiven. Če je posameznik odziven, se prepušča temu, da ga »usoda« premetava naokoli. Zgolj odziva se na situacije, brez lastnega prizadevanja po spreminjanju položaja na boljše. S tem, ko posameznik sprejme popolno odgovornost za svojo življenje, pa postane proaktiven. To se pravi, da deluje v svojem območju vpliva in v tem območju spreminja stvari sebi v prid. Za stvari, ki so izven posameznikovega območja vpliva, pa se ne obremenjuje. Z drugimi besedami, napovedati prihodnost je najbolj smiselno tako, da jo ustvarjamo sami.

2. Začnite z jasnim premislekom: Thriving on change requires a core of changeless values.

Pomembno je, da si postavimo dolgoročne cilje, ki so usklajeni z našimi vrednotami. Odkriti moramo naše osebno poslanstvo, ki izraža namen našega življenja in naših ciljev, ki jih želimo doseči. Torej postaviti si moramo lastno vizijo, cilje in odkriti naše poslanstvo, šele nato lahko delujemo optimalno. Pomembno orodje, ki nam lahko pomaga pri temu je vizualizacija. Preden pa si lahko smiselno postavimo vizijo, kam želimo iti, moramo narediti tudi jasno in realno analizo, kje smo sedaj v tem trenutku.

3. Postavite pomembne stvari na prvo mesto: We don’t manage time. We can only I manage ourselves.

Tretja navada govori o pomembnosti prioritet. Stephen Covey razdeli vse opravke in sestanke v štiri kvadrante in sicer na

  1. pomembne – nujne (stres): krize, neodložljivi problemi itd.
  2. pomembne – ne nujne (ravnotežje): grajenje odnosov, rekreacija, načrtovanje itd.
  3. ne pomembne – nujne (žrtev): usluge, odvisnost itd.
  4. ne nujne – ne pomembne (zapravljanje časa): gledanje TV, lenarjenje itd.

Cilje je, da se nahajamo čim več časa v drugem kvadrantu, kjer je ravnotežje. Da se lahko nahajamo v drugem kvadrantu, je pomembno tudi, da se naučimo delegirati.

 Featured image

4. Mišljenje zmagam/zmagaš: If a deal hurts them, it will hurt you.

V vsakem odnosu iščite »zmagam-zmagaš« odnos (win-win), torej da pridobite tako vi, kot tudi vsi ostali vpleteni. Na dolgi rok smo lahko uspešni le, če delujemo v skladu z integriteto in uspešno iščemo za vse situacije zmagovalne »out-of-the-box« rešitve.

5. Najprej poskusite razumeti,  nato iščite razumevanje: Empathic listening is with the ears, eyes and heart – for learning, for meaning.

Pomembno je, da smo v odnosih empatični in da poslušamo sogovornika. Naš odnos z nekom se ne bo prav nič izboljšal, če bomo zrecitirali naše življenjske izkušnje in dajali sogovornikom nasvete, še preden smo se potrudili jih resnično razumeti. Torej, pomembno je, da razvijemo empatijo in se naučimo biti dobri poslušalci.

6. Delujte sinergično: Once people have been through synergy, they’re not the same.

Vedno moramo delovati sinergično, predvsem v smislu timskega dela. Sinergično delovanje pomeni dopolnjevanje, medsebojno pomoč in sodelovanje. Za sinergično sodelovanje mora biti nujno v timu tako visoka stopnja zaupanja, kot tudi visoka stopnja sodelovanja. Na koncu se sinergično delovanje izraža v izjemnih rezultatih, ki morajo biti mnogo boljši, kot pa če bi sešteli dela posameznega člana določenega tima, ki bi delal individualno (se pravi sinergija pomeni: 1+1 = vsaj 3).

7. Nabrusite žago: To become strong, renew the spirit.

Brušenje žage je temeljna vrlina, ki jo je smiselno izvajati, če želimo biti uspešni in produktivni na dogi rok. Dejstvo je namreč, da je življenje tek na dolge proge in ne hitri “šprint”, kjer po kratkem, a velikem naprezanju sledi počitek.

Tudi vi imate lahko tak izraz na obrazu. 🙂

Featured image

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.