Svetovni dan avtizma

AVTIZEM oz. MOTNJE AVTISTIČNEGA SPEKTRA je vseživljenjska razvojna motnja, za katero so značilne težave na področju govora oz. komunikacije, socialne interakcije in ponavljajoči stereotipni vzorci vedenja.

V Sloveniji je okoli 20.000 oseb z eno izmed motenj avtističnega spektra. Vsako leto naj bi se rodilo okrog 180 novih otrok z avtizmom.

Natančnega vzroka za pojav avtizma raziskovalci še niso odkrili. Raziskave kažejo, da lahko spremembe v razvoju možganov povzročijo kombinacije genetskih, imunskih, presnovnih in okoljskih dejavnikov.

Ljudje z motnjami avtističnega spektra imajo težave na področju verbalne in neverbalne komunikacije. Mnogi med njimi zelo dobesedno razumejo govor in mislijo, da ljudje rečejo natančno to, kar mislijo.

Razpon intelektualnih sposobnosti lahko sega od duševne manjrazvitosti do normalne inteligentnosti.

Pogosto imajo tudi težave s prepoznavanjem ali razumevanjem čustev in občutij drugih ljudi ter izražanjem svojih čustev. Njihova zmožnost empatije je zmanjšana in lahko delujejo egocentrično. Težko vzpostavijo očesni stik.  Prav tako se npr. lahko smejijo, ko situacija ni primerna, saj imajo težave z zavedanjem socialnih pravil.Featured image

Večina otrok ne razvije domišljijske igre, ampak se igrajo bolj realistično, igra je ponavljajoča in stereotipna (npr. zlaganje v vrsto, odpiranje/zapiranje).

Zdravilo za avtizem ne obstaja, imamo pa vrsto učinkovitih metod, ki omogočajo učenje in razvoj posameznika. V poštev pridejo zgodnja vedenjska in govorna terapija, pri čemer je ključen čimprejšnji začetek terapij. Veliko avtistov ima poleg avtizma diagnosticirano še kakšno drugo težavo ali bolezen, zato je pomembno, da vsakega otroka obravnavamo individualno.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.