Cona udobja

Cona udobja je vedenjski prostor, kjer naše aktivnosti in vedenja sledijo nekim rutinam ter vzorcem, ki zmanjšujejo stres in tveganje. V coni udobja imamo občutek domačnosti, varnosti in gotovosti.
Ljudje težimo k iskanju udobja. To, da se radi počutimo varno in prijetno, je povsem osnovna človekova potreba, zato je cona udobja neko naravno stanje – prostor kjer sta stres in strah minimalna, kjer vemo kaj se dogaja in kaj sledi.
Zavedati pa se moramo, da smo ljudje različni in da se različno odzivamo na različne situacije. Kar pomeni, da ima vsak človek svojo cono udobja (kar je za nekoga v coni udobja, je lahko za nekoga že izven cone udobja). Kaj je oz. kaj ni v vaši coni udobja lako preverite tudi na tej spletni strani: http://www.whatismycomfortzone.com/

Ko pa stopimo izven te naše cone udobja, tvegamo in se izpostavimo, Featured imagenismo povsem prepričani, kaj se bo zgodilo in kako bomo reagirali. Zato je izstopiti iz svoje cone udobja težko, neprijetno, pogosto boleče. Vendar pa s tem, ko stopimo iz cone udobja, ko sprejmemo tveganje in naredimo neko spremembo v življenju, lahko tudi veliko pridobimo. Lahko ali popolnoma pogorimo ali pa zablestimo in dosežemo izjemne rezultate.
Ljudje smo po naravi takšni, da se bojimo vsega, česar ne poznamo, vsega, kar nam je neznano. In zato tudi plačujemo visoko ceno, saj zaradi tega ker nas je strah lahko zamudimo veliko priložnosti.
Vendar pa nobenega učenja ni brez težav. Če se želimo nekaj naučiti ali pozkusiti kaj novega, moram tudi tvegati, tako je.
Pomislite, kako dobro se počutite, ko vam uspe nekaj težkega, kar vam je predstavljalo izziv.

One thought on “Cona udobja

  1. Vesela sem, da sem se zaletela v tvoj blog in prav celega prebrala. Je zelo poučen in veliko mi je dal. Hvala ker svoje znanje deliš z nami… (:
    Mi je pa zelo všeč tale spletna stran, kjer si lahko izračunaš svojo cono udobja. V prejšnjem letu sem se kar pošteno vrgla iz cone udobja… Zato se ne strinjam popolnoma z eno besedo, da lahko popolnoma pogorimo.. Tudi sama preživljam kar težke trenutke, ki jih v svojem milnem mehurčku nisem, ampak če kdaj gremo iz cone udobja in ovidimo, da to ni za nas. Še vedno mislim, da niti za trenutek ne pogorimo, ampak se tako kot si sama napisala iz tega nekaj naučimo. Tako da mislim, da se je prav fino pognati iz cone udobja, saj s tem ničesar ne izgubimo…

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.