10. september – Dan preprečevanja samomora

Danes je 10. september, svetovni dan preprečevanja samomora. Letošnje geslo ob današnjem dnevu je Podajmo roko – rešimo življenje, ki nas spodbuja k razmišljanju o vlogi pomoči in podpore pri preprečevanju samomora.

Samomor je še vedno velik družbeni problem in hkrati občutljiva tema, o kateri se govori potiho.Featured image Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji za posledicami samomora v letu 2014 umrlo 388 ljudi (325 moških in 63 žensk). V letu 2014 je zabeležen ponovni upad samomorilnega količnika in je najnižji količnik nasploh od leta 1965 dalje. Po mnenju strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je trend upadanja samomorilnega količnika v Sloveniji v zadnjih letih ugoden in se dobro ohranja. V Sloveniji je najbolj ogrožen vzhodni del države, najmanj samomorov pa je na Primorskem. Več samomorov je med moškimi kot med ženskami.

Vzrokov za samomor je veliko in jih ne moremo našteti po alinejah oz. jih enostavno razložiti. Govorimo lahko o več dejavnikih, ki povečujejo tveganje (depresija, motnje hranjenja, osebnostne značilnosti, alkohol,…) in o dejavnikih, ki lahko delujejo varovalno (dobri odnosi, socialne spretnosti, zaupanje vase, …).

V Sloveniji trenutno poteka projekt Moč v okviru katerega deluje devet svetovalnic po celi državi. Obstaja tudi spletna postaja za razumevanje samomora ŽIV? ŽIV!. Veliko lahko pri prepričevanju samomora naredimo sami že s tem, da smo pozorni kaj se dogaja okrog nas. Da smo si pripravljeni vzeti čas, se pogovarjati in poslušati.

Kontakti za pomoč v stiski:

  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (med 19. in 7. uro zjutraj)
  • 116 123 – Zaupna Telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka; 24h/dan; klici so brezplačni)
  • 080 12 34 – TOM, telefon otrok in mladostnikov (med 12. in 22. uro)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.