Zakaj je tako težko biti srečen?

Vsak posameznik si po svoje razlaga kaj zanj pomeni biti srečen. Cel čas smo bombardirani z raznimi instant nasveti kako biti veseli in srečni vsak trenutek našega življenja. S tem dobivam(o) občutek, da je treba cel čas doživljati samo prijetna občutja in čustva, da je treba pozitivno misliti, da nam mora biti v življenju vedno fajn…. Zato na nek način cel čas iščemo ugodje, vendar pa avtocesta do sreče ne obstaja. Lahko pa nadzorujemo veliko dejavnikov, ki nas ovirajo pri naši sreči:

  1. Strah: strah pred spremembami je nekaj povsem normalnega. To, da ostanemo v bedi, pa ni. Najpogosteje nas je strah neznanega, neuspehov, kaj bodo rekli drugi ljudje… Treba je le malo poguma, da stopimo iz naše cone udobja in naše življenje se lahko obrne v drugo smer. Eno najpogostejših obžalovanj pred smrtjo so kaj če-ji… Kaj bi bilo, če bi si takrat upal in bi naredil to in to.. znan0?
  2. Stremenje za visokim samospoštovanjem: bolj pomembno kot visoko samospoštovanje je to, da vidimo sami sebe v realni luči. Da se zavedamo, da smo vredni.Prijetna občutja, ki temeljijo na našem notranjem občutku vrednosti so prisotne dlje časa.
  3. Zunanje nagrade: sreča je znotraj in ne zunaj nas. Seveda nas lahko nov avto ali počitnice v tropskih krajih osrečijo, vendar je vse to le začasno. Najboljše stvari v življenje ponavadi sami ustvarimo in jih zbiramo – dobri odnosi, pozitivne izkušnje in lepi spomini.
  4. Ko dosežem ta cilj… ko smo mlajši si velikokrat govorimo, ko končam srednjo šolo, ko bom poročen, ko bom imel otroke.. ti cilji oz. mejniki pridejo, mi smo pa še kar nismo popolnoma srečni. Treba pa se je zavedati, da so določene ovire venomer prisotne. Ko obvladamo eno težavo, se že pojavi druga. Namesto da bi bili tukaj in zdaj, se cel čas podimo za nekimi cilji, medtem pa dragoceni trenutki in dnevi minevajo, življenje gre mimo nas.
  5. Negativne misli: o tem, da negativizem ni dober, čivkajo že vrabci. Pomembno se mi zdi, da se zavedamo, da so naše  misli povezane s čustvi – ko so naše misli negativne, smo težko veseli. Pri odkrivanju naših vzorcev mišljenja je zelo uporabna kognitivna terapija.
  6. Primerjanje…je kradljivec sreče. Ste se kdaj zalotili, da ste bili na Facebooku ali Instagramu in si mislili… če bi bilo moje življenje tako in tako, bi bil srečen. Ne zavedamo pa se, da je to kar vidimo samo delček, da je vse ustvarjeno in ni nujno da je tako. Bolj verjetno objavimo sliko fine večerje kot pa ponesrečen poskus peke torte…
  7. Življenje v preteklosti: velikokrat kdo reče, kako bi bilo super, če bi se lahko vrnili v preteklost in spremenili stvari.. vendar pa, kar je bilo je bilo. Z obžalovanjem, da nekaj smo ali nismo, ne naredimo nič oz. je nesmiselno. Takrat smo pač  razmišljali drugače kot zdaj, kar ni nič takega, saj  se cel čas razvijamo.
  8. Nejasni cilji: brez da bi vedeli kdo smo, kdo nismo, koga in kaj si želimo v življenju, ne moremo upravljati s svojim časom in energijo. Če vemo kdo smo in v katero smer gremo si lažje postavljamo cilje in uravnavamo svoje vedenje.
  9. Zanemarjanje hvaležnosti: obstaja veliko razlogov zakaj bi morali hvaležnost prakticirati vsak dan, saj so raziskave pokazale, da ima hvaležnost veliko pozitivnih učinkov na naše počutje. Kdaj ste nazadnje pomisli za kaj vse ste hvaležni v svojem življenju?
  10. Pozabljanje na proces: velikokrat si življenje naredimo težje kot je to potrebno. Sreča je pot in ne cilj. Življenje je polno tako lepih kot težkih trenutkov, nekateri dnevi so dobri, nekateri so slabi. Tako je. In to je v redu.

 

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.