Prijaznost-stane malo in da veliko 

Prijaznost je način, kako se lotevamo stvari brez grobosti, s pozornostjo, potrpežljivostjo, zaupanjem in sprejemanjem. Je sposobnost razumevanja in po potrebi nudenja pomoči drugim,sposobnost učinkovitega sodelovanja z drugimi, sprejemljivost, zaupanje in odprtost do drugih.

Sposobnost in težnja po tem, da smo prijazni, je nekaj kar nam je vrojeno, hkrati pa vsi vemo, da je prijaznost tudi izbira. Je navada, ki jo lahko razvijemo kjerkoli in kadarkoli ter nas nič ne stane.

Ko se vedemo na prijazen način je to v skladu z našo naravo, zato se ob tem tudi dobro počutimo. Takrat ko smo prijazni, se ustvarjajo nevronske povezave, ki spodbujajo občutek blagostanja in naraven pretok endorfinov in nevrotransmiterjev, ki si odgovorni za naše dobro počutje. Prav tako lahko s tem, ko smo mi prijazni, k temu spodbudimo tudi druge. 

Načinov kako si lahko prijazen je veliko: pozdravi, ponudi prevoz, nasmehni se, pridrži vrata, pošlji sms (ko se spomniš na nekoga), podari piškot, razumi pogled drugega,  uporabljaj čudežne besede (oprosti, prosim, hvala), skuhaj kavo sodelavcem, prepusti prostor za parkiranje, pomagaj nesti vrečke …

Prijazni pa moramo biti tudi do sebe. Če smo tekom dneva pozorni, lahko opazimo samo-obtožujoče misli ali pa se zalotimo pri tem, da se na nek način grobo vedemo do svojega telesa. Usmerimo pozornost na te trenutke in na to, kako se ob tem počutimo – vprašajmo se, na kakšen način smo lahko bolj prijazni do samih sebe? Lahko si npr. zamislimo, kako bi bil prijatelj razumevajoč, če bi se z njim pogovarjali o stvareh, zaradi katerih se kritiziramo.

Seveda je tudi pri prijaznosti potrebno najti pravo mero oz. mejo. Ugajanje in pomoč drugim za vsako ceno ni dobra, saj nam lahko celo škoduje, če npr. privede do izkoriščanja. Moramo znati reči tudi ne.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.