Spregovorimo o depresiji

Danes je 7. april, svetovni dan zdravja, ob katerem posvečamo pozornost prepoznavanju, obravnavi in obvladovanju depresije v vseh življenjskih obdobjih. Depresija je bolezen, ki lahko prizadene vsakogar – otroke, mladostnike, odrasle, ženske med nosečnostjo ali po porodu, starejše …

Pri tem bi radamaxresdefault poudarila, da moramo razlikovati med depresivnostjo in depresijo. V vsakdanjem pogovornem jeziku se pod izrazom depresija znajdejo raznorazni občutki in razpoloženja. Vendar pa se moramo zavedati, da začasne spremembe razpoloženja (potrtost, žalost, občutek nemoči ali krivde, tesnoba,…) še ne pomenijo, da imamo depresijo, ampak gre za depresivno razpoloženje. Nihanje razpoloženja je povsem običajno in vsakdanje, saj je doživljanje in izražanje tako prijetnih kot neprijetnih čustev zelo pomembno. Če nam kdaj ne gre vse po načrtih in smo v tistem trenutku nekoliko obupani, še ne pomeni, da imamo depresijo.

Ko govorimo o depresiji, govorimo namreč o motnji oz. bolezni, ki jo spremlja več značilnih simptomov v razpoloženju, mišljenju in vedenju ter raznovrstni telesni simptomi. Je veliko bolj kompleksna in je lahko blaga, zmerna ali huda  – odvisno od števila, intenzivnosti in trajanja simptomov.

1468445687-depressionZa depresijo sta značilni dolgotrajna žalost in izguba zanimanja za dejavnosti, v katerih običajno uživamo, ob tem pa je ovirano tudi naše vsakodnevno delovanje (s težavo poskrbimo za vsakdanja opravila); takšne težave pa trajajo vsaj dva tedna skupaj. Osebe z depresijo se običajno soočajo tudi z izgubo energije, spremembo teka in spanja (spijo in/ali jedo več ali manj kot prej), tesnobo, zmanjšano zmožnostjo koncentracije, neodločnostjo, nemirom, občutkom nevrednosti, krivdo, brezupom, mislimi na samopoškodovanje ali samomor.

Nastane zaradi najrazličnejših razlogov in je posledica prepleta dednosti, zgodnjih izkušenj in okolja.

Pomembno je, da jo kar se da hitro prepoznamo,  ustrezno zdravimo in preprečujemo poslabšanja ter ponovitve. Depresijo zdravimo s psihoterapijo (z različnimi pristopi), z zdravili (antidepresivi) ali s kombinacijo zdravil in psihoterapije.

Letošnje geslo ob svetovnem dnevu the_art_of_conversation_by_rttmsdag-d32q8oc.jpgzdravja opogumlja, da naj spregovorimo o depresiji, saj je mnogokrat ne prepoznamo in posamezniki ne poiščejo ustrezne pomoči. Veliko ljudi ne poišče pomoči tudi zaradi stigme. K destigmatizaciji depresije lahko pripomore odprt pogovor.  Pomembno je, da posameznik, ki se znajde v duševni stiski, o svojih mislih, čustvih in potrebah tudi na glas odkrito spregovori s človekom, ki mu zaupa. To je lahko sorodnik, prijatelj, sodelavec … zdravnik, psiholog, socialni delavec.

Zato  bodimo v medosebnih odnosih pozorni in odprti za ljudi, ki so okrog nas in s katerimi se srečujemo – če vidimo, da je nekdo v stiski, mu pokažimo, da nam je mar in se pogovorimo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.