Narava

Paradoks modernega časa… ljudje smo veliko bolj veseli in srečni zunaj, v naravi, kot pa notri, v naših hišah in stanovanjih, pa kljub temu v naravi preživimo zelo malo časa.

IMG_20170513_192614_212

IMG_20160518_201846

Pozitivne učinke preživljanja časa v naravi so ugotovili v več študijah. Na Japonskem so celo v eni izmed njih ugotavljali, če je razlika med sprehodom v gozdu in sprehodom po parku v mesti. Merili so različne pokazatelje povezane s stresom. Ugotovili so, da ima sprehod v gozdu pomemben pozitiven učinek saj zmanjšuje nivo kortizola, našega stresnega hormona, zmanjša aktivnost simpatičnega živčnega sistema ter zmanjšuje krvni tlak in srčni utrip. Poleg teh učinkov pa preživljanje časa v naravi lahko poveča našo ustvarjalnost in zbistri naše misli. Po domače; narava umiri naše preveč stimulirane možgane, sproščeni možgani pa funkcionirajo bolje. Poleg vseh teh dokazov in študij pa izhajajmo tudi iz lastnih izkušenj. Kje se počutimo bolje, na stolu pred računalnikom ali na sprehodu ob reki?

IMG_20170514_195851_567

 

Menim, da narava lahko pomembno vpliva na to, kako razmišljamo in kako se počutimo, zato želim, da se večkrat izgubimo v naravi in se tam tudi najdemo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.