Tudi to bo minilo

 

Kdaj ste nazadnje prejeli nasvet, da morate samo pozitivno misliti in biti dobre volje, pa bo vse v redu?
Kaj se je zgodilo?
Nič?
Pozitivna naravnanost je pomembna, ampak sama po sebi ne dela čudežev.

Dejstvo je, da poleg pozitivnih oz. prijetnih čustev obstajajo udi negativna oz. neprijetna čustva. In drugo dejstvo je, da ljudje doživljamo oboje. Res je, da so nam prijetna čustva bolj pri srcu, ampak je tudi doživljanje neprijetnih čustev zelo pomembno. Neprijetna čustva ter misli so imele včasih preživetveno funkcijo, kar nam lahko pomaga pri razlagi zakaj je pomembno doživljanje tudi neprijetnih čustev.

 

Seveda nam je vsem bolj všeč, če doživljamo prijetna čustva, težava je, ko se pričakuje, da bi morali biti cel čas “high” in super in oh in sploh in optimistični. Ker to ne gre. Ker so vzponi in padci. Ker je iluzija, da bi naše življenje moralo biti celi čas super, z idealno službo in idealnim partnerjem.

 

 

Bolje, kot da se otepamo neprijetnih čustev, je, da jih sprejmemo. Pomislite, kako se počutite, ko se ne rabite venomer truditi, da bi spremenili svoje počutje, da bo bolj ustrezalo družbeni zaželenosti … da ne bodo sodelavci spet spraševali, če imate slab dan. Povsem v redu je, če imamo slabe in dobre dneve. Je pa res, da ne smemo dovoliti, da naše počutje negativno vpliva na naše vedenje, da smo nesramni, da ga izkoristimo kot izgovor ali opravičilo … Samo dovoliti si moramo, da čutimo kar čutimo – lahko skozi počasno in globoko dihanje ali pa si naša čustva zamislimo kot oblak, ki pride in gre.

storm-clouds-jutta-kuss

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.