Tišine

Jesensko tiho je v meni. In zunaj. Lepo, kamor pomislim. 🖤
~ Srečko Kosovel

En mesec tišine. Moje, jesenske. Skoraj en mesec je minil, odkar sem nekaj objavila. V tem času sem prebrala roman Tišine in malo razmišljala o sebi, o življenju.

Je nekaj v jeseni, da te istočasno boli in si vesel, da si srečen in jokaš, kot da nas na nek način osvobaja in iz nas vleče nekaj za kar nismo vedeli niti da obstaja. Mogoče sploh to ni jesen, ampak se meni samo tako zdi … (na glas razmišljam). Jesenske barve, pozno popoldanska svetloba, odpadanje listja, barve neba ob sončnem zahodu, mrak ob šestih popoldne …. kot da me vse to, v meni prebudi melanholijo in razmišljanje o življenju. Na primer o tem, kako smo sebični, kako grdo delamo z naravo, kako pozabljamo na revne in šibke, … kako življenje jemljemo kot samoumevno. To pišem kot nek opomnik, sebi in tistim, ki to berete, ki smo vsi vsakodnevno zatopljeni v svoja popolno načrtovana življenja, da je danes nekje nekomu umrl bližnji, da imam mogoče jutri lahko prometno nesrečo, da je nekje nekdo ostal brez službe. Ni vedno vse lepo, čudovito in krasno. Mogoče je dobro, da vsake toliko malo zbolim, da se spomnim, da sveta in življenja ne smem jemati “zdravo za gotovo”.

20191021_200544.jpg

“Ni za jednu zivotnu stazu ne postoji vodic, svaka je neispitana, neponovljiva, zato je u zivotu avantura pravilo, a ne izuzetak, jer je putovanje kroz neispitane predjele, koje niko poslije nas ne moze ponoviti, sve se staze potiru, uvijek nanovo se stvara nova konfiguracija, uvijek se ukazuje drugi pejzaz, druga klima, za svakog posebno. Zato moram da budem vlastiti vodic, prvi i posljednji putnik na putu kojim samo ja mogu proci. lako cu pregaziti opasne bujice ne gazeci do clanka ili cu se udaviti u smijesnom potocicu, kao niko. Ali ne mogu da stojim, i sve cu vidjeti tek kad se desi.”
― Meša Selimović, Tišine

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.